دینام چیست؟ طرز کار دینام ماشین و علائم خرابی دینام

  1. خانه
  2. chevron_right
  3. دینام
  4. chevron_right
  5. دینام چیست؟ طرز کار دینام ماشین و علائم خرابی دینام

دینام چیست؟

دینام (Alternator) یا ژنراتور، تولیدکننده برق است که وظیفه شارژ باتری خودرو را برعهده دارد و در صورت خرابی دینام خودرو باتری ماشین در مدت کوتاهی تخلیه خواهد شد.

در واقع وظیفه باطری تنها تهیه برق در هنگام استارت زدن یا روشن نبودن ماشین شماست و برق رسانی به نقاط مختلف قطعات برقی ماشین در حین روشن بودن، توسط دینام انجام می‌شود.

از آنجائیکه دینام (قطعه ای استوانه ای با بدنه آلومینیومی و معمولا در کنار موتور زیر پمپ هیدرولیک) توسط یک تسمه شیاری در مدار چرخش موتور قرار می‌گیرد، همواره باید این تسمه در فواصل منظم بازدید شود تا از اره شدن آن به طور ناگهانی و در نتیجه خالی شدن شارژ باتری جلوگیری کرد.

علت جایگزینی دینام های جریان مستقیم با آلترناتور

یکی از معایب دینامهای جریان مستقیم این است که این دینام‌ها در دورهای پائین موتور، قادر به شارژ باطری نمی باشند. امروزه مصرف کننده‌های برقی در خودرو زیاد شده است؛ ترافیک شهرها باعث می‌شود که موتور یک اتومبیل مدتها در جا کار کند و در این حالت دور دینام پایین است با این شرایط دینام جریان مستقیم نمی تواند جوابگوی شارژ باطری باشد.

در نتیجه دینامهای جریان مستقیم از رده خارج شده و از دینامهای آلترناتور استفاده می‌شود اساس کار دینامهای آلترناتور مانند دینامهای جریان مستقیم است.

قیمت دینام خودرو

در دینامهای آلترناتور نیز بر اثر قطع خطوط قوای مغناطیسی جریان القائی بوجود می‌آید ولی با این تفاوت که در دینامهای جریان مستقیم، آهن رباها به بدنه دینام پیچ و ثابت شده بود و سیم پیچهای تولید جریان داخل حوزه مغناطیسی حرکت می‌کردند در حالیکه در دینامهای آلترناتور آهن ربا دوار است و سیم پیچهای تولید جریان ثابت می‌باشند آهن ربای دوار را روتور و سیم پیچ ثابت را استاتور می‌گویند

اجزای دینام و قطعات و ساختار آن

قطعات دینام شامل اجزای مهمی است که هر کدام از آنها در طرز کار آن تاثیر زیادی دارند. برای آشنایی با نحوه کار دینام ماشین ابتدا باید اجزای آن را بشناسید.

اجزای دینام خودرو

-مجموعه ای ثابت از سیم پیچ که آن را استاتور می‌نامند
-یک سیم پیچ الکتریکی متحرک که آن را روتور می‌نامند
-آفتامات (رگلاتور)
-یک سو کننده ولتاژ (دیود)
-تعدادی جاروبک جهت حفظ نمودن ارتباط الکتریکی با موتور

موارد بیان شده در بالا همگی در یک پوشش آلومینومی مستقر گردیده اند. البته قرقره از این قاعده مستثنا است.

استاتور

استاتور یا بالشتک یکی از قطعات اصلی دینام خودرو است که از هسته و سیم پیچ تشکیل شده است. هسته استاتور دارای چندین لایه می‌باشد که از حلقه‌های شیار دار نازک آهنی همراه با عایق مخصوص ساخته شده است.

معمولا تعدادی از حلقه‌های آهنی مخصوص استاتور که دارای لایه بسیار نازکی از عایق مخصوص هستند به وسیله پرچ یا خار مخصوص روی هم سوار شده و هسته اصلی استاتور یا بالشتک دینام را تشکیل می‌دهند.

استاتور دینام دارای سیم پیچی مرکب است که متشکل از چندین دسته یا حلقه سیم پیچ می‌باشد که لابلای شیارهای مخصوص هسته استاتور قرار می‌گیرند. تعداد دسته‌های سیم پیچ، قطر و نوع سیم و تعداد دور سیم پیچی در هر دسته یا حلقه از سیم پیچی استاتور در دینامهای مختلف بسیار متفاوت و تعیین کننده است. دسته‌های سیم پیچ معمولا در سه یا چهار نقطه به هم متصل می‌شوند که به آن سربندی می‌گویند.

استاتور در محیط خارجی دینام قرار می‌گیرد و با چرخش روتور در مرکز استاتور، عبور خطوط مغناطیسی آرمیچر از بین سیم پیچ‌های استاتور باعث به حرکت در آمدن الکترون در سیم پیچ‌ها و اختلاف پتانسیل الکتریکی بین نقاط اتصال سیم پیچها که خروجی استاتور هستند می‌شود. جریان الکتریکی تولید شده در استاتور که به شکل اختلاف فاز بین اتصالات خروجی استاتور وجود دارد متناوب است که فرکانس آن به دور آرمیچر بستگی دارد.

برای شارژ باطری اتومبیل و مصرف مدارات الکتریکی و الکترونیکی اتومبیل جریان DC یا مستقیم با ولتاژ ثابت مورد نیاز است، از این رو خروجی استاتور وارد بخش یکسوکننده و تثبیت‌کننده دینام می‌شود.

آرمیچر (روتور)

آرمیچر یا روتور قطعه مغناطیسی مرکزی دینام است که از یک محور یا شفت اصلی فولادی و پوسته پنجه ای شکل آهنی ساخته شده است و در مرکز استاتور حول محور خود می‌چرخد.

آرمیچر معمولا دارای یک دسته سیم پیچ است که بطور منظم بدور محور اصلی آرمیچر بر روی یک قالب نازک پلاستیکی یا کائوچویی پیچیده شده است. سیم پیچی آرمیچر معمولا دارای دو سر است که از لای دسته سیم پیچ و پوسته بیرون آمده و به حلقه‌های مسی که کلکتور نام دارد متصل می‌شود.

دور سیم پیچ آرمیچر را هسته ای آهنی دو یا چند تکه فرا گرفته که به شکل قطعات V شکل در کنار هم قرار گرفته اند. وظیفه آرمیچر تولید نیروی مغناطیسی دینام است. نیروی مغناطیسی آرمیچر بوسیله حرکت جریان الکتریکی باطری اتومبیل در سیم پیچ آرمیچر تولید می‌شود،

چرخش آرمیچر باعث عبور خطوط مغناطیسی آرمیچر در سیم پیچ‌های استاتور یا همان بالشتک دینام شده و جریان الکتریکی را در سیم پیچ‌های بالشتک به حرکت در می‌آورد.

بنابر این می‌توان گفت توان الکتریکی تولید شده در استاتور تا حد زیادی به مقدار نیروی مغناطیسی آرمیچر وابسته است، به همین خاطر یک رگلاتور الکتریکی که به آن آفتامات نیز میگویند دائما جریان الکتریکی ورودی آرمیچر را کنترل میکند تا ولتاژ و جریان خروجی استاتور را در حد معینی نگاه دارد

آفتامات دینام (رگلاتور )

رگلاتور در دینام آفتامات نیز نامیده می‌شود. وظیفه آن در دینام کنترل جریان الکتریکی ورودی آرمیچر است. از آنجا که مقدار توان الکتریکی تولید شده در استاتور به نیروی مغناطیسی آرمیچر وابسته است، آفتامات با کنترل جریان ورودی آرمیچر بطور مستقیم بر توان خروجی دینام تاثیر می‌گذارد. به این ترتیب آفتامات دینام همواره بر توان الکتریکی خروجی دینام نظارت دارد.

واحد یکسوساز (دیود دینام)

واحد یکسوساز دینام که تعمیرکاران به آن دیود دینام نیز می‌گویند، یکی از قطعات دینام است. جریان الکتریکی تولید شده در استاتور دینام بصورت چندین فاز متناوب یا AC است که به دلیل تغییر دور موتور، دارای فرکانسی متغییر است.

جریان خروجی متناوب استاتور وارد دیودهای واحد یکسوساز شده و به جریان DC تبدیل می‌شود. معمولا از چند پل دیودی برای یکسوسازی جریان استفاده می‌شود که تعداد دیودهای آن به تعداد خروجی‌های استاتور بستگی دارد. دیودهای تشکیل دهنده واحد یکسوساز بدلیل عبور دادن جریان بالا حرارت زیادی تولید کرده و به همین خاطر بر روی صفحات خنک کننده آلومینیومی نصب می‌شوند که به آنها هیت سینک می‌گویند. تعداد دیودهای واحد یکسوساز در اتومبیل‌های مختلف قدیمی و جدید بسیار متفاوت است که حداقل از یک پل دیودی با چهار دیود تشکیل شده است .

نحوه کار دینام

دینام خودرو از یک روتور چرخان در میدان مغناطیسی تشکیل می‌شود. دینام عهده‌دار شارژ باتری خودرو است و نیروی لازم برای سایر تجهیزات برقی را نیز فراهم می‌کند.

این قطعه نیروی مورد نیاز برای دوران را توسط تسمه دینام از موتور دریافت می‌کند. از آنجایی که عملکرد دینام به قطعات دیگر وابسته است و خود نیروی سایر قطعات رو تأمین می‌کند خرابی تجهیزاتی مانند موتور و تسمه‌ها علاوه بر دینام بر عملکرد سایر قطعات نیز تاثیر می‌گذارد؛ بنابراین گاهی علت خرابی دینام خودرو را باید در سایر قطعات جستجو کرد.

خروجی برق دینام خودرو بین 13 تا 14.5 ولت است و به‌گونه‌ای طراحی شده است که آن را در یک سطح ثابت نگاه دارد. روشن بودن تجهیزات برقی مانند پخش، برف‌ پاک‌ کن، گرم‌کن صندلی و شیشه‌ها و کولر موجب می‌شوند تا دینام برای تأمین جریان مورد نیاز آنها بیشتر کار کند. حال اگر دینام ولتاژی بیش‌ازحد نیاز یا کمتر از آن تولید کند چراغ هشداردهنده روشن می‌شود.

عوامل و دلایل خرابی دینام ماشین

خرابی یا سوختن آلترناتور از رایج‌ترین مشکلات برقی خودرو می‌باشد. با خراب شدن دینام پس از مدت زمان کوتاهی خودرو از حرکت باز خواهد ایستاد، زیرا ادامه حرکت مستلزم رسیدن برق به قسمت‌های مختلف موتور از جمله شمع‌ها می‌باشد. اکثر خرابی دینام‌ها مربوط به سوختن دیود و یا سیم‌پیچی آرمیچر و یا استاتور است.

با توجه به این که دینام توسط تسمه به مدار چرخش موتور متصل می‌شود باید به طور منظم مورد بازدید قرار گیرد و در صورت وجود پارگی در تسمه فورا یک تسمه جدید جایگزین آن شود.

همچنین در فصول گرم سال که باعث بالا رفتن درجه حرارت موتور و به مدار آمدن دور فن ثانویه با حداکثر دور می‌گردد و نیز به دلیل روشن بودن مداوم کولر خودرو فشار بیشتری به دینام وارد می‌شود و احتمال خرابی آن نیز افزایش می‌یابد.استفاده از کولر خودرو و قرار دادن دور فن کولر در دور حداکثر و ترافیک سنگین شهرها باعث کاهش سرعت خودرو و در نتیجه باعث کاهش دور موتور شده که نتیجه آن پایین آمدن قدرت تولید برق دینام می‌گردد.

وسایل برقی ماشین وقتی با حداکثر ظرفیت خود کار می‌کنند باعث مصرف ذخیره برق باطری می‌گردنند. این کمبود برق را دینام باید جبران نماید. به‌دلیل پایین آمدن دور موتور، دینام دیگر توان مداوم شارژ باطری را نداشته و برق وسایل توسط دینام تامین می‌گردد که باعث فشار مضاعف بر دینام و در نهایت اگر این مدت زمان طولانی باشد باعث سوختن دینام می‌گردد.

اما به طور کلی مهمترین عوامل خرابی دینام خودرو به شرح زیر هستند:

تمام شدن زغال دینام که با تعویض زغال‌ها مجددا می‌توان از دینام استفاده کرد.
سوختن سیم پیچ‌های داخلی دینام که گاهی با تعویض آنها باز هم دینام به کار خواهد افتاد
خرابی آفتامات دینام که وظیفه تنظیم برق دینام را بر عهده دارد و موجب از کار افتادن دینام می‌شود

علائم خرابی دینام چیست؟

به یاد داشته باشید که مشکلات خودرو همیشه از ایراداتی کوچک شروع شده و به معضلاتی بزرگ بدل می‌شوند.در ژنراتور هم مانند سایر قطعات یدکی خودرو، با دیدن نشانه‌ها و علائم خرابی می‌توان به وجود مشکل در قطعه پی برد. در ادامه به مهم ترین نشانه‌های خراب شدن دینام ماشین می‌پردازیم.

نتیجه گیری

با مطالعه این مطلب مطمئنا با عملکرد دینام در خودرو و همچنین علائم خرابی دینام آشنا شدید و می‌دانید که وجود دینام که وظیفه اصلی آن برق رسانی به باتری خودرو است تا چه حد ضروری می‌باشد و همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم دینام خودرو به وسیله تسمه به مدار چرخشی موتور خودرو متصل است و بهتر است به طور دوره ای این قسمت از خودرو مورد بازبینی قرار گیرد تا در صورت پارگی یا فرسوده شدن تسمه، تعمیرکار بتواند تسمه جدیدی را جایگزین آن کند. شاید با خودتان بگویید که این یک ایراد جزئی است و با تسمه فرسوده نیز می‌توان ادامه داد اما باید بگوییم در اشتباه هستید چرا که همین ایراد‌های سطحی رفته رفته مشکل را بزرگ تر می‌کنند و به قطعات دیگر نیز آسیب می‌رسانند، بنابراین بهتر است به موقع به تعویض این قطعات به ظاهر جزئی بپردازید تا تبدیل به مشکلات بیشتر نشوند.

اگر قطعه ای از خودرویتان دچار خرابی شد و به فکر تعویض آن هستید اما قطعات مورد نیازتان را پیدا نمی کنید و یا به هر دلیلی هنوز موفق به تهیه آن نشده اید باید بگویم که نیازی به نگرانی نیست چرا که سایت معتبر تهران مدرن که بهترین سایت تعمیرگاهی خودرو در ایران می‌باشد و به فروش این قطعات با قیمتی مناسب نسبت به بازار و رقبا پرداخته است تا شما عزیزان بتوانید خریدی مطمئن و به صرفه را تجربه کنید.

logo
امتیاز ما
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست